Kropsterapi mod stress
Ny forskning viser, at stress og udbrændthed behandles bedst med kropsterapi.
I årevis har det været den foretrukne metode at gå til samtaleterapi og snakke om vores stressproblemer med en psykolog eller en psykoterapeut.
Men 15 års studier viser, at samtaleterapi alene ikke har nogen gennemtrængende effekt på behandlingen af stress.
Det læste jeg i artiklen ”Glem alt om at gå til psykolog, hvis du er meget stresset – det virker ikke” i Berlingske, hvor læge og forsker Søren Ballegaard fortæller om, at samtaleterapi alene ikke er vejen frem, når det kommer til behandling af stress.
Samtaleterapi kan ikke alene helbrede os fra svær stress, fordi når stressen først har ramt os, så har hjernens strukturer allerede ændret sig i sådan en grad, at det ikke kan ændres med ren samtaleterapi.
Jeg har som stressterapeut anvendt samtaleterapien som metode til at hjælpe mine klienter med at komme ovenpå igen efter et svært stressforløb, og jeg kan ud fra min egen erfaring sige, at denne måde at arbejde med stress på, ikke alene kan skabe de ønskede resultater.
Der skal også andre metoder til. Vi skal nemlig ikke kun arbejde med det mentale, vi skal også ned og arbejde med kroppen.
Det overrasker mig ikke, at Søren Ballegaard også fortæller, at kropsterapi har større effekt på behandling af stress. Og nu bekræfter 15 års forskning, at arbejde ned i kroppen virker bedre end samtaleterapi.
Igennem mit terapeutiske virke har jeg altid kombineret samtaleterapien med øvelser, der bringer opmærksomheden ned i kroppen. I min optik hænger krop, tanker og følelser sammen, og ved at arbejde med kroppen i stedet for tankerne, som ofte er overbelastede, virker terapien meget hurtigere. Det er min erfaring.
De personer der mærker stress oplever tankemylder i sådan en grad, at de føler, de delvis har mistet kontrollen over deres egne tanker. De analyserer alting og prøver på at tænke sig frem til at løse problemerne.
Når vi er så meget oppe i vores hoved, hvor vores tanker og følelser tager overhånd, så mister vi forbindelsen til vores krop. Vi lukker ned for vores fem sanser.
For at få alle sanser aktiveret og dermed en endnu større kropskontakt, har jeg valgt at inddrage terapi i skoven som det element, der kan skabe endnu bedre balance og ro i hele nervesystemet.
Sanseøvelser i skoven suppleret med mine specielle åndedrætsteknikker og mindfulnessøvelser er nogle af de teknikker, jeg anvender. De lyde, dufte og hele følelsen af naturen omkring os, som skoven stiller til rådighed, aktiverer vores sanser.
At få anvendt sine sanser hjælper kroppen og sindet i balance. Vi kommer ned i kroppen og væk fra tankemylder og får oplevelsen af at være fuldstændig til stede i nuet, som en med stress har brug for.
Vi skal derfor ikke kun gennem samtaleterapi give dem med stress nogle værktøjer til, hvordan de håndterer stress, men få dem ud af deres hoved. Væk fra de følelser og tanker, som skaber uro og ubalance. De skal ned og mærke kroppen og deres sanser igen. Dertil kan terapi i skoven være et effektivt værktøj til at behandle stress og udbrændthed.